zaterdag 24 mei 2008

Auto's wassen met tieners CEBEM

Het is nu zaterdagmorgen en voor ons een rustige dag. Gisteren was een vrije dag dus toen konden we wat extra klusjes doen. Zo is Wouter met 4 tieners van cebem de auto’s wezen wassen. Dit doen ze één keer per maand en zo verdienen ze elke maand 12 reais ongeveer 5 euro die we voor ze bewaren zodat ze volgend jaar een paar dagen samen met andere gemeente leden op vakantie kunnen als het hier carnaval is. Ze organiseren hier dan elk jaar een paar dagen een programma om te zorgen dat ze niet in verleiding komen om carnaval te vieren maar om bezig zijn met positieve dingen. Nu hadden ze het idée om iedereen die wil elke maand 12 reais te laten sparen om een keer iets verder weg een paar dagen op vakantie te gaan, wat voor de meesten helemaal nieuw is. Maar omdat het niet voor alle gezinnen mogelijk is om dit elke maand te betalen organiseren we klusjes zodat iedereen toch de kans heeft om mee te gaan.

Vanmiddag komt er een tiener bij ons, Mirian. We proberen haar wat dingen te leren, zoals kleren wassen, koken enz. En haar vertrouwen te winnen zodat ze leert om over haar gevoelens te praten. Mirian is nooit door iemand opgevoed, haar vader en moeder zijn alcohollist en meestal is ze alleen met een broertje en een zus van 20 jaar. Ze worden vaak door mensen geholpen en daardoor worden ze ook heel gemak zuchtig, want waarom zou je kleren wassen als iemand je wel weer andere geeft en waarom zou je koken als je wel snoep e.d. van de mensen op straat krijgt. En toch verlangt ze naar een ander leven. Maar het zal heel wat geduld vragen om het een en ander in haar manier van denken te veranderen. Vanmiddag gaan we samen pizza maken. Vanavond gaat ze mee naar een andere kerk hier in Nazareno waar ze een jubileum feest hebben waar we voor uitgenodigd zijn. Het is niet makkelijk om tieners discipline bij te brengen om dat ze dat thuis vaak al niet mee krijgen, en dat merken we ook aan hun school resultaten. De schoolresultaten van sommigen waren niet erg goed. Wouter heeft nu met iedereen een persoonlijk gesprek. Moeten we dan toch de kook en timmerlessen gaan vervangen door meer studie uren? We weten dat ze dit heel erg zullen vinden en we hopen ook dat dit niet nodig zal zijn.

Laat eens horen wat u van de blogspot vindt of laat eens weten waarover u graag meer informatie zou willen ontvangen! We stellen dit erg op prijs!

Kinderen op Cebem tijdens een voetbaltoernooi


Kinderen op Cebem tijdens een voetbaltoernooi


Uitzicht vanuit ons huis 's morgens vroeg

2 opmerkingen:

Unknown zei

we hebben jullie weblog bezocht: prachtige foto's! Fijn te lezen dat het jullie goed gaat en dat jullie telkens weer inspiratie krijgen om leuke en nuttige dingen te doen met en voor de kinderen.
Gods zegen,
Henk en Willemien

Anoniem zei

Lieve Herma en Wouter,
Sinds wij jullie weblog kennen,(dankzij Naomi en Lucas) lezen en bekijken wij de prachtige foto's en geweldige verhalen. Geweldig om te lezen hoe de contacten wonderlijk verlopen. Wat heerlijk om te lezen wat de tieners allemaal doen.
Wij wensen jullie Gods Zegen en inspiratie toe...
Bert en Joan